Cultura Populara

Din punct de vedere istoric portul  popular, cântecul și dansul sunt tot asa de imbatabile ca și cetățile sau alte urme ale vestigiilor noastre istorice.

Portul este un mijloc de conservare a poporului nostru. Frumosul și originalul port popular nu are pereche în lume. Portul nostru iubește culoarea candoarei, imaculata „alba”. Portul a rămas încă neatins de valul civilizației, într-o mare măsura. Spacelele și poalele femeilor sunt lucrate foarte măiestrit, cu „giura”, „pupi” și „cipca” în diferite culori. La fel de măiestrit sunt lucrate și cămășile și izmenele bărbaților.

O podoaba frumoasa sunt sergarele „cingeiele” atârnate prin casa, pe la blidele („tanere”) înșirate pe pereți.

Cameasa – este făcuta din patru lați de o lungime  pana aproape de genunchi, pe din jos având o tivitura îngusta de care atârna  „cipcuta”.  Mânecile sunt din doi lați, încrețite la umeri și la pumnari în păturele late.

Izmenele – se croiesc din patru ori sase lați, pe din jos cu o „civitura”, ca la cămașa, iar la cingătoare, cu o asa numita „bracinarita”  prin care este băgata o sfoara din cânepa numita „bracinar” cu ajutorul căreia se strâng izmenele de corp.

Cioarecii – sunt confecționați din țesătură de lâna și se poarta pe timp de iarna. Erau croiți și cusuți de către un meșter popular din partea locului, după mărimea și forma corpului.

Suba – este o îmbrăcăminte de iarna confecționată din țesătură de lâna și se poarta cu cioarecii in sezonul rece. Suba bărbătească avea un croi mai simplu spre deosebire de șubă femeilor care era țesută, cu mult negru pe margini.

Cojocul și pieptarul – se purtau la fel ca și cioarecii, șuba și cotobaica (rocul) pe timpul rece. Acestea erau confecționate din piele de oaie, având aplicate pe ele, cusături foarte frumoase, cojocul încheindu-se pe corp cu nasturi pe mijlocul pieptului, pe când pieptarul se încheia pe laterale pe la subțiori  tot cu nasturi din piele.

Laibărul – este confecționat din stofa neagra ori catifea, este lucrat după corp și se poarta vara.

Căciula – este confecționată din pielea mielului. Iarna toți oamenii, bătrânii și copii poarta căciulă.

Opincile – cea mai originala, cea mai frumoasa și cea mai practica încălțăminte precum și cea mai calda este opinca, atât la bărbați cat și la femei și la copii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s